Share

morten-mprask-vivlioΉταν μια από τις καλύτερες μυθιστορηματικές βιογραφίες που διαβάσαμε και σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα, αν δεν την έχετε υπ’ όψιν σας: το βιβλίο του Μόρτεν Μπρασκ «Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις» (εκδ. Κέδρος).
Παρουσιάζει την απίστευτη ζωή του Γουίλιαμ Σίντις του ανθρώπου με το υψηλότερο καταγεγραμμένο IQ που έπεσε θύμα του περιβάλλοντός του και πέθανε στην αφάνεια. Αξίζει να γνωρίσετε από κοντά τον Δανό συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος θα παρευρεθεί σε δύο εκδηλώσεις: στην πρώτη, στο «Passport» στον Πειραιά (11 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30) θα συνομιλήσει με τους Λίνα Νικολακοπούλου και Μάκη Προβατά και στη δεύτερη, στο Polis Art Cafe, στις 13 Δεκεμβρίου (ώρα 20:00), με τον μεταφραστή και συγγραφέα Λύο Καλοβυρνά και τον Τεύκρο Μιχαηλίδη (μαθηματικό, συγγραφέα και μεταφραστή).

H περίληψη του βιβλίου έχει ως εξής: «Έμαθε να διαβάζει μόνος του όταν ήταν μόλις δεκαοχτώ μηνών. Στα οχτώ του γνώριζε οχτώ γλώσσες και στα έντεκα γράφτηκε στο Χάρβαρντ και έδωσε διάλεξη για τον τετραδιάστατο χώρο στη Μαθηματική Εταιρία του Πανεπιστημίου. Έγραψε το δικό του βιβλίο γεωμετρίας στα αρχαία ελληνικά. Είχε το υψηλότερο IQ που έχει καταγραφεί στην ιστορία και πολυσχιδείς ικανότητες που άφηναν τους πάντες άφωνους. Ήταν αδιαμφισβήτητα μία ιδιοφυΐα. Γιατί λοιπόν μια τέτοια χαρισματική προσωπικότητα πέθανε μόνος, φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους; Ο Γουίλιαμ Σίντις είναι πραγματικό πρόσωπο που έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα (1898-1944) στις ΗΠΑ.
morten-mprask-vivlio-2Ο Μόρτεν Μπρασκ σκιαγραφεί την πολυτάραχη ζωή του – τις εμπειρίες του ως πειραματόζωου για τις θεωρίες του πατέρα του, τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη και τα σοσιαλιστικά πιστεύω του, τη διετή ομηρία του από τους ίδιους τους γονείς του – με βαθιά ανθρωπιά, διεισδυτική ματιά και συναρπαστικό ρυθμό.

Ενδεχομένως ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έζησε ποτέ, έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο την τέλεια ζωή. Όταν όμως έχεις εισπράξει τόσο λίγη αγάπη, ούτε η ευφυΐα ούτε η αναγνώριση αρκούν για να κάνουν τη ζωή σου τέλεια – ή έστω υποφερτή.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που προσκαλεί τον αναγνώστη σ’ ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, εξερευνώντας την άγνωστη ζωή μιας παραγνωρισμένης ιδιοφυΐας. Στην προσωπικότητα του Γουίλιαμ Σίντις βασίστηκε ο ρόλος που ενσάρκωσε ο Ματ Ντέιμον στην περίφημη ταινία Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, του Γκας Βαν Σαντ».
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Μόρτεν Μπρασκ γεννήθηκε το 1970. Μεγάλωσε στο Φρέντρικσμπεργκ και σπούδασε Ιστορία του Κινηματογράφου. Εγκατέλειψε τον τόπο διαμονής του στη Δανία και έζησε για κάποια χρόνια στη Μοζαμβίκη, όπου και έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, Havet i Theresienstadt. Το βιβλίο εκδόθηκε στη Δανία το 2007 και στη Γαλλία το 2011, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στη Γαλλία ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Prix du Roman Fnac και Prix Chapitre du roman européen.
Το δεύτερο βιβλίο του, Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις (2011), παρέμεινε για πολλές εβδομάδες στις λίστες των μπεστ σέλερ στη Δανία. Με αυτό ο Μόρτεν Μπρασκ κέρδισε μια τριετή υποτροφία από το Statens Kunstad (Συμβούλιο Τεχνών της Δανίας). Σήμερα ζει στην Κοπεγχάγη, αλλά ταξιδεύει ανά τον κόσμο χάρη στην υποτροφία. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με τη διαφήμιση στο δημιουργικό τμήμα της εταιρίας Tabula Rasa Communications, της οποίας υπήρξε συνιδρυτής το 2001.
Πληροφορίες: Το βιβλίο «Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις», μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς (εκδ. Κέδρος) παρουσιάζεται στις 11 Δεκεμβρίου στο Passport, στον Πειραιά (ώρα:20:30), Καραϊσκου 119, τηλ.2104296401. Στις 13 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00, το βιβλίο παρουσιάζεται στο «Polis art cafe», στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Πανεπιστημίου, Αθήνα).

πηγή: clickatlife.gr

cheapis.gr
Share

cheapis.gr